28210-07244
Κατηγορίες
Αρχική » Χρήσιμες Συμβουλές

Γιατί να επιλέξω λαμπτήρες LED; 

Πέντε είναι οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους προτείνεται η τοποθέτηση λαμπτήρων LED  έναντι άλλων λαμπτήρων:

 1. Οι λάμπες LED έχουν την καλύτερη σχέση φωτεινότητας (lumen)/κατανάλωση  (watt) από οποιαδήποτε, άλλης τεχνολογίας, λάμπα στο εμπόριο. Για παράδειγμα, μια λάμπα LED 9W αποδίδει 806 lumen, ενώ αντιστοίχως μια λάμπα CFL 9W αποδίδει 405 lumen.
 2. Οι λάμπες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για παράδειγμα μια λάμπα LED έχει διάρκεια ζωής 30.000 ώρες και 15.000 αναβοσβήματα ενώ μια CFL έχει διάρκεια ζωής 8.000 ώρες και  10.000 αναβοσβήματα.
 3. Οι λάμπες LED έχουν πολύ μικρό ενεργειακό αποτύπωμα διότι ανακυκλώνονται κατά 100%. Αυτό συμβαίνει διότι τα υλικά κατασκευής μιας LED λάμπας είναι μόνο πλαστικό και μέταλλο έναντι της CFL,η οποία αποτελείται από πλαστικό, γυαλί, υδράργυρο και μέταλλο.
 4. Οι λάμπες LED είναι λιγότερο επιβλαβείς για της υγεία μας
  • Παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά τη λειτουργία τους.
  • Δεν περιέχουν υδράργυρο.
  • Εχουν μεγαλύτερο δείκτη CRI (Color Rendering Index) σε σχέση με τις CFL, δηλαδή προσομοιάζουν καλύτερα στο φυσικό φως του ήλιου.
 5. Οι λάμπες LED είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματος και ταυτόχρονα η λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον. 

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους καταπονούνται οι ηλεκτρικές μας συσκευές είναι οι εξής :

 1. Κεραυνικά πλήγματα
 2. Υπερτάσεις
 3. Βυθίσεις Τάσης

Κάθε φαινόμενο από τα παραπάνω χρειάζεται διαφορετικά μέτρα προστασίας, οπότε θα τα πάρουμε με τη σειρά.

Αντικεραυνική Προστασία.
Αν πρόκειται για καινούρια οικοδομή και εφόσον γνωρίζουμε ότι η περιοχή έλκει κεραυνούς απαραίτητο θα ήταν να γίνει μια μελέτη αντικεραυνικής προστασίας. Τα βασικά υλικά είναι η θεμελιακή γείωση σε συνδυασμό με κλωβό στην οροφή και αντικεραυνικά ασφαλιστικά στον πίνακα. 

Σε περίπτωση που η κατοικία υπάρχει ήδη και δεν έχει κάτι από τα παραπάνω αυτό που θα χρειαστούμε είναι μια σειρά από απαγωγούς υπέρτασης, αναλόγως της παροχής του δικτύου μας. Υπάρχουν διάφοροι απαγωγοί υπέρτασης στο εμπόριο με επικρατέστερους αυτούς με το ανταλλακτικό φυσίγγγιο. Το φυσίγγιο έχει ένδειξη λειτουργίας η οποία πρέπει να ελέγχεται από τον ιδιοκτήτη τακτικά. Επίσης οι απαγωγοί χωρίζονται σε κλάσης Τ1 ή Τ2 και αφορά το είδος της προστασίας που παρέχουν (κεραυνικά ή κρουστικά ρεύματα αντίστοιχα).

Υπερτάσεις.
Οι υπερτάσεις είναι το συχνότερο αίτιο για την καταστροφή μιας ηλεκτρικής συσκευής και αυτό διότι είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν. Ο τρόπος όμως να προστατευτούμε από αυτές είναι πολύ απλός και οικονομικός. UPS. Τέλος, σε περίπτωση που θέλουμε να προστατεύσουμε όλο το σπίτι, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση επιτηρητή τάσης στον κεντρικό πίνακα της οικίας.    

Βυθίσεις Τάσης.
Οι βυθίσεις τάσης είναι πιο σπάνιο φαινόμενο και παρατηρείται σε περιπτώσεις που το σπίτι μας είναι κοντά σε κάποιο εργοστάσιο ή βιομηχανία. Το πρόβλημα λύνεται εύκολα με ένα σταθεροποιητή τάσης στην πρίζα της συσκευής ή έναν επιτηρητή τάσης στον κεντρικό πίνακα του σπιτιού.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος;

Για να απαντήσουμε σωστά σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα από όλα να καταλάβουμε που και με ποιο τρόπο καταναλώνουμε ενέργεια στο σπίτι μας.

Αντλώντας στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με την ποσοστιαία διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στα Ελληνικά νοικοκυριά προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Σε ποσοστό 63,7% της καταναλισκόμενης ενέργειας είναι οι συσκευές μαγειρέματος.

Οπότε, βάσει αυτού, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η χρήση υγραερίου ή φυσικού αερίου όπου αυτό είναι εφικτό.

Δεύτερο σε ποσοστό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με ποσοστό 17,3 % είναι οι λευκές οικιακές συσκευές όπως πλυντήριο ρούχων, πιάτων και στεγνωτήριο. Για να μειώσουμε αυτές τις καταναλώσεις πρέπει να επιλέγουμε συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Έπειτα, σε ποσοστό 15,3 % καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθούμε και να ζεστάνουμε νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει πολύ το πλεονέκτημα που έχουμε στη χώρα μας της δυνατής ηλιοφάνειας. Είτε με τη χρήση Φ/Β panels, ή ηλιακού θερμοσίφωνα, μπορούμε να μειώσουμε και εδώ την ηλεκτρική κατανάλωση.

Επίσης η χρήση ηλεκτρονικού θερμοστάτη μειώνει δραστικά την κατανάλωση του ρεύματος.

Τέλος από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι για το φωτισμό χρησιμοποιούμε το 3,7% της καταναλισκόμενης ενέργειας. Εδώ συνιστάται η χρήση λαμπτήρων LED, οι οποίοι είναι πιο αποδοτικοί ενεργειακά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Τι θερμοκρασία χρώματος λάμπα να διαλέξω;

Το φως είναι από τα πιο σημαντικά αγαθά στη ζωή μας και για αυτό το λόγο μας επηρεάζει άμεσα. Ιδιαίτερα στο σπίτι μας όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ζωής μας θέλουμε να είναι το φως ιδανικό. 

Ένας  κακής ποιότητας φωτισμός θα μπορούσε να προκαλέσει από πονοκεφάλους έως και αρνητική ψυχολογία. Ακολουθούν προτάσεις επιλογής του κατάλληλου φωτισμού για τον κάθε χώρο.

Σαλόνι – Καθιστικό 
Οι χώροι αυτοί είναι χώροι ξεκούρασης και αναψυχής. Σε χώρους χαλάρωσης όπως αυτοί χρησιμοποιούμε λάμπες στα 2700-3000 kelvin, οι οποίες βγάζουν θερμό φως, το οποίο με τη σειρά του δίνει αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο όπως η φωτιά ενός τζακιού. Εάν στο χώρο αυτό διαβάζουμε ή κάνουμε κάποια εργασία, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ένα φωτιστικό ορθοστάτη με λαμπτήρα στα 4000 kelvin δίπλα μας ώστε να βλέπουμε καλύτερα και να μην ενοχλούμε του υπολοίπους.

Κουζίνα.
Η κουζίνα είναι χώρος εργασίας όπου θέλουμε να βλέπουμε πολύ καλά με κάθε λεπτομέρειες χωρίς να κουραζόμαστε. Στο χώρο αυτό χρησιμοποιούμε λαμπτήρες στα 4000-6400 kelvin.

Yπνοδωμάτια
Τα υπνοδωμάτια είναι όπως και το καθιστικό χώρος χαλάρωσης οπότε και εκεί κυριαρχεί ο θερμός φωτισμός στα 2700-3000 kelvin. Σε περίπτωση πάλι που κάποιος επιθυμεί να διαβάζει στο κρεβάτι ή το γραφείο θα πρέπει να χρησιμοποιεί επιτραπέζιο φωτιστικό με λαμπτήρα στα 4000-6400 kelvin. Τέλος, αν το υπνοδωμάτιο φιλοξενεί μικρά παιδιά που παίζουν, καλό θα ήταν το φως να είναι στα 4000 kelvin, διότι στις μικρές ηλικίες το παιχνίδι είναι  εργασία.

Τουαλέτα
Στο χώρο αυτό επιλέγουμε τα πιο ψυχρά χρώματα τα οποία βοηθούν πολύ στον καθρέπτη να βρούμε τυχόν ατέλειες στο μακιγιάζ ή στο ξύρισμα όπως επίσης δίνουν στο μπάνιο μια αίσθηση καθαριότητας.